Landskyrkan

Alldeles intill Stiftsgården ligger Skellefteå Landsförsamlings kyrka. Den majestätiska korskyrkan är en av Skellefteås mer berömda sevärdheter som varje år lockar busslaster av besökare.

Landsförsamlingens första kyrka var en träkyrka som troligen byggdes under 1300-talets första hälft. 1386 ersattes den av en större träkyrka. Den första stenkyrkan på platsen invigdes 1507 av ärkebiskop Jakob Ulfsson. Vissa partier av den medeltida stenkyrkan finns kvar och ingår i den nuvarande kyrkan, bland annat sakristian.

Den nuvarande kyrkan i nyklassicistisk stil stod klar år 1799 och skapades av den skicklige byggmästaren Jakob Rijf från Österbotten. Kyrkan har 700 sittplatser och tillsammans med två andra kyrkor konkurrerar den om titeln Sveriges största landskyrka.

Minnen från den äldsta kristna tiden finns i de helgonbilder som förvaras i kyrkan. Mest känd är Skelleftemadonnan som är en romersk Mariabild. Skulpturen, skuren i valnöt på 1160-talet i gränsområdet mellan Tyskland och Frankrike, hör till Europas finaste från den tiden. När och hur den kom till Skellefteå är osäkert.

Öppettider Landskyrkan >>

Kyrkholmen

Nedanför Landskyrkan ligger idylliska Kyrkholmen. Där hittar du ett mycket trevlig sommarkafé med nygräddade våfflor som specialitet.

Öppettider Kafé Kyrkholmen >>

Landskyrkan

 

Kyrkholmen_servering